Portal de Vídeos de l’Ajuntament de Lleida  

 

Fèlix Larrosa: “Hem de posar en valor la ciutat, fet que passa per parlar de valors”
Lights off
Etiquetes: Ajuntament,Paeria,Lleida,Canal Paeria,premsa,prensa,notícies,Valors de Lleida,Lleida ciutat de valors,inclusiva,acollidora,educadora,amable,proactiva,identitària,cívica,solidària,sostenibilitat,tallers participatius per als valors de Lleida,Carles Alsinet,Càtedra d’Innovació Social de la UdL
< Aquest contingut requereix JavaScript i Macromedia Flash Player 10 o superior. Obtenir Flash

Fèlix Larrosa: “Hem de posar en valor la ciutat, fet que passa per parlar de valors”
CanalPaeria
Vídeos: 542
Canals: CanalPaeria el 11-11-2019
Categories: Cultura Entrevistes amb l’Alcalde Lleida 
Reproduccions: 334
Duració: 00:01:37

Fèlix Larrosa: “Hem de posar en valor la ciutat, fet que passa per parlar de valors”

La Paeria impulsa el projecte “Lleida, ciutat de valors” perquè de manera consensuada i unànime s’avanci en una ciutat de valors en els quals els agents socials, civils, entitats, etcètera, s’hi sentin identificats i s’hi comprometin. El paer en cap, Fèlix Larrosa, ha presentat el projecte, que es fa amb la Càtedra d’Innovació Social de la Universitat de Lleida, que s’ha de treballar conjuntament amb la ciutadania per definir cap a on volem avançar, com ho volem fer i qui assumeix les responsabilitats. Larrosa ha remarcat que el projecte tindrà unes propostes concretes per, al final, signar el Pacte pel Civisme. “Hem d’estar orgullosos i posar en valor la ciutat, fet que passa per parlar de valors”, ha insistit Larrosa.

Alguns dels exemples que l’alcalde ha posat són comportaments o actituds incíviques que es produeixen en el dia a dia i que s’han d’intentar canviar, per donar-li una visió més amable i més de conjunt de ciutat. Accions quotidianes com el mal ús del mobiliari urbà, l’incivisme d’alguns propietaris de gossos, el tracte amb les persones, etc.

La tinent d’alcalde, Sara Mestres, ha remarcat que s’ha de fomentar el civisme, el respecte i la convivència i que, com a repte, cada ciutadà hem de fer seus els valors compartits.

El comissionat de l’Alcaldia per al Pacte pe Civisme i la Ciutat dels Valors, Carles Alsinet, ha explicat que en la construcció del model de ciutat que volem, Lleida compta i creu en les persones. “Les persones són el centre”, ha refermat, i amb aquest projecte es crea un espai de debat i de participació perquè aquest motor de confluències sigui el que impulsi també el desenvolupament humà i comunitari de la ciutat. La carta de valors que en derivi ha d’integrar-se al procés de canvia i d’interacció.

Tallers participatius

L’alcalde ha donat a conèixer els 9 valors que s’han identificat en sessions de treball prèvies amb tècnics municipals i experts en diferents matèries, cm educació, cultura, participació, urbanisme, medi ambient. Els conceptes exposats s’han dirigit als valors que té la ciutadania, els que agradaria que tinguessin, els que s’haurien de potenciar a la ciutat i la definició d’aquests valors, amb comportaments associacions.

És el punt de partida sobre el qual es continuarà reflexionant en tallers participatius als barris. Ja hi ha tres sessions establertes: el 5 de març Balàfia i Pardinyes; l’11 de març: Cappont i Bordeta, i 19 de març, Camp d’Esports i Mariola. En acabar, es farà un acte per visibilitzar l’adhesió de les entitats a aquesta carta de valors. En aquesta proposta, establiran accions concretes que implicaran l’administració, les organitzacions socials i la ciutadania.

Identificació de 9 valors

El paer en cap ha detallat els valors identificats, que no tancats, ja que a partir d’ara s’obren a les següents sessions de treball per valorar-les. Els valors són (amb exemples del comportament associat a la ciutadania, l’organització social i educativa i l’administració):

-Sostenibilitat: fer un consum responsable per part de la ciutadania; promoure la presa de consciència a tots els àmbits, per part de les organitzacions socials i educatives; potenciar la mobilitat alternativa sostenible personal, per part de l’administració.

-Solidària: tenir el sentiment d’ajuda mútua, amb l’entorn i globalment; treballar l’educació en valors; la solidaritat com a política pública.

-Cívica: tenir present els drets i els deures que tenim com a ciutadans; treballar el sentiment de pertinença i l’empatia o inculcar i transmetre els valors de la convivència amb el veïnatge; potenciar les brigades d’acció immediata o mesures correctores de les actituds incíviques (en aquest apartat es debatrà, entre altres, el perfil professional que han de tenir els agents cívics de la ciutat).

-Identitària: que la ciutadania se senti orgullosa de la ciutat; participar activament en els esdeveniments i actes tradicionals; treballar el coneixement i el reconeixement de la ciutat i la seva singularitat.

-Proactiva: la ciutadania ha de tenir iniciativa; incentivar-la les a les entitats; l’administració ha d’acollir les propostes participatives.

-Amable: treballar l’empatia; impulsar jornades de portes obertes i que es conegui que fan els col·lectius; millorar els canals de participació.

-Educadora: aprofitar els recursos i elements que la ciutat proporciona; compromís educatiu; incloure la visió educativa en els diferents departaments, àmbits i projectes.

-Acollidora: bon tracte cap a tothom de forma positiva; treball intercultural en tots els àmbits i fomentar l’esperit acollidor; promoure actituds que fomentin l’hospitalitat i l’acollida.

-Inclusiva: la ciutadania ha de poder exercir els seus drets de forma plural per fomentar la cohesió social; treballar les diversitats i desigualtats per fomentar la riquesa social; facilitar la vida comunitària als membres de la ciutat.

Etiquetes relacionades

Url:
Embed:
Add To Technorati Add To Del.icio.us Digg This Video Add To Reddit Stubmle This Video
Càpsula 5 Club Llunàtic...
Paeria 2 punt 0 1 0 - La...
Resum Ciutat Educadora -...
Parlem de la pràctica...
L’Ajuntament apropa el...
BOSSES SENSORIALS– Lleida...
EBM BORDETA - CURS...
Ple ordinari de Juny de...
Ple ordinari de Juliol 2016...
Programa: A peu de carrer a...
EBM CENTREHISTORIC -...
Ens en sortirem!
El Plenari dels Infants i...
La ciutat amb mirada de les...
La Paeria assessora els...
Obra de Teatre: Dubte
Una ullada als ratpenats:...
El Liceu Escolar, símbol...
Programa: A peu de carrer a...
EBM PARC DE GARDENY -...


Powered By ClipBucket