Portal de Vídeos de l’Ajuntament de Lleida  

 

Ocupació, Habitatge, Cultura i Mobilitat, eixos del nou Pla Local de Joventut de Lleida
Lights off
Etiquetes: Ocupació, Habitatge, Cultura i Mobilitat, eixos del nou Pla Local de Joventut de Lleida
< Aquest contingut requereix JavaScript i Macromedia Flash Player 10 o superior. Obtenir Flash

Ocupació, Habitatge, Cultura i Mobilitat, eixos del nou Pla Local de Joventut de Lleida
CanalPaeria
Vídeos: 542
Canals: CanalPaeria el 20-02-2017
Categories: Lleida   
Reproduccions: 1159
Duració: 00:01:45

Ocupació, Habitatge, Cultura i Mobilitat, eixos del nou Pla Local de Joventut de Lleida

La veu dels joves de Lleida és el que reflecteix el nou Pla Local de Joventut per al període 2016-2020. El paer en cap, Àngel Ros, i el tinent d’alcalde i regidor de les Polítiques per als Drets de les Persones, Xavier Rodamilans, han presentat el nou Pla Jove amb el director del SSTT de Treball, Afers Socials i Famílies, Joan Santacana, i la portaveu del Consell Local de la Joventut de Lleida, Núria Cabiscol, destacant unànimement el procés participatiu que s’ha desenvolupat en la seva elaboració, amb uns 250 joves i 20 entitats del Consell que s’hi ha implicat.

L’alcalde Ros assenyalat que l’emancipació és un dels eixos principals del document, tant pel que fa a l’ocupació i l’emprenedoria com a l’habitatge. L’àmbit cultural també pren un relleu especial, amb l’interès del col·lectiu d’aconseguir descomptes en els espectacles dels equipaments municipals, així com per disposar d’espais públics com a ens de creació. La mobilitat queda plasmada amb les peticions per millorar el carril bici i per obtenir descomptes en els autobusos urbans.

L’element més definitori del pla és la participació de la gent jove en totes les fases del procés: en el disseny de la imatge del Pla; en el diagnòstic del a realitat de la ciutat, que ha comptat amb la participació de 200 joves organitzats en diversos grups de discussió; en les propostes d’acció, amb 55 joves que van fer propostes en una jornada de treball, i també ha intervingut en el procés el Consell Local de la Joventut, que engloba 20 entitats. Així ho ha apuntat Rodamilans, qui ha manifestat que el Pla vol ser referent per als joves de la ciutat i d’altres indrets i que ha estat gràcies a ells que el document és possible i no sent un pla “per als joves” sinó “dels joves”. El tinent d’alcalde ha explicat el procés, que té una fase important amb la diagnosi i que s’ha basat en la transversalitat de les àrees per distingir les polítiques que afecten el col·lectiu.

Santacana ha subratllat la sensibilitat de la Paeria en l’aposta que fa amb els joves de la ciutat i la proximitat que mostra, recollint el treball dels joves i les entitats en un document que s’anirà concretant fins al 2020.

De la mateixa manera, la portaveu del Consell Local de la Joventut de Lleida ha afirmat que és un Pla “viu i jove” que representa els anhels del col·lectiu jove. Alguns dels projectes que Cabiscol ha explicat són l’espai de coworking a la Casa de Fusta al carrer de Cavallers; la proposta d’habitatges cooperatius o els descomptes en cultura o en el transport. A més, ha indicat la necessitat que tenen els joves de disposar d’espais de trobada i per desenvolupar activitats culturals i esportives, en diferents barris de la ciutat, que puguin ser autogestionats.

El nou Pla Jove

És el document marc que estableix les línies de treball de la Paeria en matèria de Joventut fins a l’any 2020. En aquest document, la joventut, l’autèntica protagonista de les polítiques que l’afecta, ha agafat un rol important en el seu disseny.

L’elaboració d’un Pla local suposa una definició de les polítiques municipals que introdueix racionalitat en la formulació i la gestió de les accions i els recursos:

-Permet pensar prèviament en la millor intervenció segons les necessitats existents i els recursos disponibles,

-Permet aprofundir en el treball transversal i coordinar l’acció adreçada als joves des dels diferents departaments municipals, entitats i institucions. Aquí pren especial rellevància el paper del Pla Jove com a catalitzador de l’acció local adreçada a la joventut (El pla inclou totes les accions que desenvolupa del departament de Joventut i aquelles amb les que es treball de forma transversal. Hi ha altres accions adreçades a la gent jove en les que no s’intervé ja que tenen un tractament sectorial complert (per exemple l’educació formal).

-Per damunt de tot, permet recollir la veu de la gent jove de Lleida, autèntica protagonista de les polítiques de Joventut.

El paper del món local és important en el desenvolupament de les polítiques de joventut, donada la proximitat a les persones joves i amb les seves necessitats i problemàtiques. La llei de Polítiques de Joventut a Catalunya, que dóna rang reglamentari al Pla Nacional de la Joventut de Catalunya, ho reconeix i estableix uns paràmetres consensuats que s’han de respectar en polítiques de Joventut des de qualsevol administració. En aquest cas, el Pla Local de Joventut és l’instrument que garanteix una acció fonamentada.

Etiquetes relacionades

Url:
Embed:
Add To Technorati Add To Del.icio.us Digg This Video Add To Reddit Stubmle This Video
Anònimes 1 de març 2018:...
Junta General de l’EMU
EBM ALBARÉS. CURS...
EBM GERMANS GRIMM - CURS...
Higiene i salut dental a...
Adopció CAAC
El Plenari: Opinem dels...
Ple ordinari Paeria febrer...
Audiovisual Week – videoclip
Sant Jordi 2011 - Màrius...
EBM ALBARÉS - CURS...
Àngel Ros, l’home fort...
Arrenca amb força el...
Primer Simposi de...
visita IMO
History of the Internet
Guia per a dones en...
Institut Torre Vicens, 25 anys
Inauguració Bike Trial...
DIÀLEG 2 - Paeria


Powered By ClipBucket