Portal de Vídeos de l’Ajuntament de Lleida  

 

Alcalde Larrosa: “El repte és ser els candidats a Patrimoni Mundial de la UNESCO”
Lights off
Etiquetes: Patrimoni Mundial de la UNESCO
< Aquest contingut requereix JavaScript i Macromedia Flash Player 10 o superior. Obtenir Flash

Alcalde Larrosa: “El repte és ser els candidats a Patrimoni Mundial de la UNESCO”
CanalPaeria
Vídeos: 542
Canals: CanalPaeria el 04-02-2019
Categories: Cultura Lleida Promoció de la ciutat 
Reproduccions: 402
Duració: 00:02:18

Alcalde Larrosa: “El repte és ser els candidats a Patrimoni Mundial de la UNESCO”

El Paer en Cap de Lleida, Fèlix Larrosa, juntament amb la tinent d’alcalde Montse Parra, ha rebut, de mans del director del Consorci del Turó de la Seu Vella, Joan Baigol, i del director del projecte per al reconeixement mundial del conjunt, Joan Reguant, el dossier definitiu que es lliurarà a la consellera de Cultura, Laura Borràs.

El Paer en cap ha valorat molt positivament la tasca de recerca i de preparació del dossier que s’ha fet per presentar la candidatura pel Turó de la Seu Vella en la categoria de Conjunt Monumental, i ha avançat que el proper 6 de febrer es farà una presentació a Madrid adreçada a personalitats rellevants de la cultura, dels mitjans de comunicació i de la política per “ fer lobby” i fer gran la candidatura de cara a la reunió del Consejo de Patrimonio, que és qui tria els projectes que passen a París.

L’alcalde ha destacat també que el dossier té molt en compte també el sistema de gestió del conjunt monumental, amb aspectes importants com el Pla de Muralles, del qual en breu s’iniciaran algunes actuacions, l’Ordenança del Paisatge Urbà, que estableix escenaris de protecció, les 7 àrees d’innovació urbana al Centre Històric, el nou catàleg de Patrimoni o el Pla Estratègic de Cultura.

El dossier fa una ‘fotografia precisa’ de la singularitat del Turó, de la Seu Vella i de la Suda, un conjunt monumental que, com es detalla al dossier ‘il·lustra de manera excepcional com, al llarg de més de dos mil·lenis, des del segle V fins avui, coronant un reduït i complicat turó, s’han combinat civilitzacions, arquitectures, estils, funcions i usos, configurant un increïble conjunt monumental divers, eclèctic, cohesionat, insegregable i únic, en un lloc estratègic allunyat dels grans centres de poder peninsulars i europeus”.

El document definitiu de la candidatura lleidatana aplega de manera extensa i detallada tota l’argumentació històrica en què es fonamenta la petició que el Turó de la Seu Vella sigui inscrit com a bé cultural i conjunt monumental en el Patrimoni Mundial UNESCO.

Elements singulars i excepcionals

El dossier remarca els diferents elements que constitueixen l’excepcionalitat, tant per l’extraordinari segment històric que il·lustren, sense discontinuïtats, com per la seva gran heterogeneïtat tipològica, estilística, constructiva, arquitectònica i escultòrica, del conjunt monumental: castell, catedral, església, fortificacions, pous de gel i restes arqueològiques. També ressalta la singular inserció del claustre en el conjunt catedralici “les seves extraordinàries dimensions, la seva sorprenent i espectacular tipologia (....) i la seva insòlita funcionalitat històrica, com a espai obert, accessible i inclusiu i absolutament diferent a qualsevol altre espai similar a la Península o Europa.

Des del punt de vista dels esdeveniments històrics que hi han tingut lloc, la candidatura lleidatana posa en valor que el Turó ha acollit esdeveniments determinants per a la configuració actual d’Europa, “des de la més important comunitat íbera del nord-est peninsular, amb els herois Indíbil i Mandoni al capdavant, el seu paper decisiu en el desenllaç de la campanya d’Hispània de César, passant pel seu protagonisme a l’Edat Mitjana o el paper estratègic que va jugar a l’Edat Moderna durant les guerres entre exèrcits europeus fins als darrers episodis bèl·lics de la primera meitat del s. XX, on el Turó de la Seu Vella fou clau”.

En el camí per formar part del Patrimoni Mundial de la UNESCO, des del Consorci del Turó de la Seu Vella s’ha impulsat una anàlisi en profunditat de tots els moments històrics que han tingut lloc a la Seu Vella i que perduren avui en dia. Cal destacar les signatures del Pareatge d’Andorra, el 8 de setembre de 1278, i de la Querimònia d’Aran (1313) pel rei Pere II el Gran i pel rei Jaume II d’Aragó, respectivament. Cal destacar també que el rei Pere el Cerimoniós, l’11 de setembre de 1380 va ordenar, des del Turó de la Seu Vella, destinar dotze ballesters per defensar el castell de Cetines, l’Acròpolis d’Atenes.

El dossier remarca així mateix que el Turó fou testimoni d’un llarg període de creació intel·lectual i científica vinculada a l’ Studium Generale, una de les primeres universitats europees, per on hi van passar destacats personatges històrics.

100.006 visitants, rècord històric

La presentació del dossier definitiu de la candidatura coincideix amb una xifra històrica de visitants i usuaris al Turó de la Seu Vella durant el 2018, en què s’han superat els 100.000 visitants incrementant-se un 17 % respecte al 2017.

Calendari de la candidatura

Un cop finalitzat el dossier definitiu, es presentarà al Departament de Cultura de la Generalitat i el proper 6 de febrer l’alcalde viatjarà a Madrid per presentar el dossier al Govern espanyol i a personalitats rellevants de la política i la cultura.

Etiquetes relacionades

Url:
Embed:
Add To Technorati Add To Del.icio.us Digg This Video Add To Reddit Stubmle This Video
Curs de fotografia als...
L’Ajuntament signa un...
Renovació de la vorera del...
Ús de les xarxes socials a...
Guia per a dones en...
Instal·lació programari...
L’alcalde Ros destaca que...
Ple ordinari de Desembre...
EBM SECÀ 2018/2019....
Ple ordinari de novembre -...
Ple ordinari de Desembre...
2900 nens i nenes...
Comerç Zona Alta de Lleida
El bosc urbà de Magraners...
Tecnología en las ciudades...
Ple extraordinari de...
Trobada d’avionetes a...
Lipdub del pla de barris de...
EBM MAGRANERS – CURS...
Museu de l’Aigua de Lleida


Powered By ClipBucket