Portal de Vídeos de l’Ajuntament de Lleida  

 

Lleida enforteix la seva capitalitat cultural amb l’inici de les obres del nou Museu d’Art
Lights off
Etiquetes: Museu d’Art
< Aquest contingut requereix JavaScript i Macromedia Flash Player 10 o superior. Obtenir Flash

Lleida enforteix la seva capitalitat cultural amb l’inici de les obres del nou Museu d’Art
CanalPaeria
Vídeos: 542
Canals: CanalPaeria el 05-02-2019
Categories: Cultura Lleida Promoció de la ciutat 
Reproduccions: 429
Duració: 00:01:43

Lleida enforteix la seva capitalitat cultural amb l’inici de les obres del nou Museu d’Art

La ciutat de Lleida ha celebrat l’inici de les obres de la seu definitiva del Museu d’Art de Lleida, “un projecte de ciutat que, per la seva envergadura, ens ajudarà a projectar enfora la nostra capitalitat cultural”, ha afirmat el paer en cap Fèlix Larrosa. L’alcalde ha presidit l’acte acompanyat del ministre de Cultura, José Guirao, la consellera de Cultura de la Generalitat, Laura Borràs, i la presidenta de la diputació de Lleida, Rosa Maria Perelló.

L’antic edifici de l’Audiència Provincial de la Rambla Ferran és l’espai escollit per la nova pinacoteca, que estarà llesta d’aquí a 24 mesos i podrà deixar així enrere un llarg període de provisionalitat.

“El Museu serà un gran contenidor d’art, un espai de divulgació cultural. I és ja un exemple de col·laboració institucional. Aquest projecte és fruit de la bona política, d’allò que ha de ser la política. Un projecte de qualitat, elaborat per un equip encapçalat per l’arquitecte municipal, Jaume Terés, i pel director del Museu Morera, Jesús Navarro, amb l’assessorament museogràfic de l’empresa Croquis”, ha assenyalat Larrosa. A més, l’alcalde ha remarcat també l’impacte que el Museu d’Art tindrà sobre una renovada Rambla Ferran, que “recuperarà la seva esplendor i es convertirà en un espai obert a la cultura en el marc d’un Centre Històric que té vocació d’exercir de territori creatiu”. L’alcalde ha agraït a totes les institucions implicades que ho facin possible.

El projecte del nou Museu

El futur Museu d’Art de Lleida tindrà una museografia flexible. Totes les sales d’exposicions (en la 1a, 2a, i 3a) comparteixen el mateix disseny i es podran reconfigurar permanentment.

La planta baixa, pensada com a plaça pública enllaçada amb la rambla de Ferran, incorpora la zona de recepció per als visitants, la botiga i espais d’interpretació dels continguts del museu. La darrera planta de l’edifici, la cinquena, acollirà una sala d’actes polivalent i una aula didàctica. Comptarà també amb una terrassa amb vistes a la Seu Vella.

Es tracta d’una innovació museogràfica que vol superar els límits dels espais físics dels museus i facilitar al màxim l’accés a la col·lecció. La planta dedicada a les reserves es complementarà amb un altre espai a la planta baixa, que funcionarà com a taller bàsic de conservació i punt de recepció dels béns que ingressin a l’equipament.

Àmplia col·laboració institucional

Les obres tenen un pressupost total de 4.470.950 euros, finançats per l’Ajuntament de Lleida, la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Lleida, la Unió Europea (fons FEDER) i el Ministeri de Foment (1,5 per cent cultural).

L’execució de les obres es va adjudicar a la unió temporal d’empreses UTE-Museu d’Art de Lleida, integrada per les firmes lleidatanes Benito Arnó, Acsa, Obras e Infraestructuras i Romero Polo.

Va obrir portes un 11 de maig de 1917 a l’antic mercat de Sant Lluís i ha estat ubicat en diferents seus, la segona planta de l’antic Hospital de Santa Maria (l’actual IEI), el convent del Roser i l’edifici del Casino.

El Museu es va anomenar Jaume Morera a partir del 1925 després d’una nova donació d’obra d’aquest paisatgista lleidatà que va ser-ne, a més, un dels seus primers impulsors.

L’art modern i contemporani a Lleida

La col·lecció de l’actual Museu d’Art Jaume Morera inclou prop de 4.500 obres i està especialitzada en art modern i contemporani, amb un pes important dels creadors lleidatans, com la de Xavier Gosé.

Així mateix, cal destacar el fons de Leandre Cristòfol -més de 190 escultures, relleus i altres- juntament amb obres dels seus companys de l’avantguarda dels anys trenta a Lleida.

El Museu Morera també posseeix pintures dels grans noms de la plàstica lleidatana del primer terç del segle XX, dels artistes vinculats amb la irrupció de l’abstracció pictòrica a Lleida a la dècada dels 50, dels autors vinculats a la Petite Galerie de l’Aliança Francesa i, finalment, els nous valors de la plàstica lleidatana dels anys vuitanta i noranta.

L’exposició més visitada de la seva història ha estat la mostra de fotografies sobre el bombardeig de Lleida realitzades per Agustí Centelles, que va rebre 9.000 visitants.

Visita al Turó de la Seu Vella

Després de l’acte del Museu, el ministre de Cultura ha visitat el Turó de la Seu Vella amb el paer en cap i la consellera, acompanyats del director del Consorci, Joan Baigol, qui els ha detallat algunes de les particularitats del monument. En aquesta visita, les tres administracions implicades, el Govern de l’Estat, la Generalitat i la Paeria, s’han emplaçat a treballar per elaborar un expedient de qualitat per la candidatura del conjunt monumental com a Patrimoni Mundial de la Unesco. El ministre ha lloat les característiques de la Seu i ha indicat que s’ha d’incidir en les seves singularitats i en el moviment ciutadà que hi ha al darrere, per enfortir i donar valor al document.

Etiquetes relacionades

Url:
Embed:
Add To Technorati Add To Del.icio.us Digg This Video Add To Reddit Stubmle This Video
Els treballs de millora de...
Plastic World – Palma...
El Museu d’Art Jaume...
Expectació per la...
Es titula la primera...
Lleida Orienta
Càpsules d’innovació...
Un piano a la plaça de...
Els viatgers dels autobusos...
Cinemón 2016 clou amb...
Celebració de Sant Jordi...
Lleida recupera el fons...
EBM SECÀ - CURS 2019/2020...
Conferència d’Àngel Ros...
La Paeria presenta el...
Càpsules d’innovació...
Missatge del Camarlenc a...
Ple ordinari de Maig de...
El Turó de la Seu Vella...
Ple Municipal Extraordinari...


Powered By ClipBucket