Portal de Vídeos de l’Ajuntament de Lleida  

 

Fèlix Larrosa: “hem de tornar a la gent gran el que ha fet per nosaltres”
Lights off
Etiquetes: Fèlix Larrosa, gent gran
< Aquest contingut requereix JavaScript i Macromedia Flash Player 10 o superior. Obtenir Flash

Fèlix Larrosa: “hem de tornar a la gent gran el que ha fet per nosaltres”
CanalPaeria
Vídeos: 537
Canals: CanalPaeria el 04-01-2019
Categories: Educació Lleida Participació 
Reproduccions: 206
Duració: 00:02:09

Fèlix Larrosa: “hem de tornar a la gent gran el que ha fet per nosaltres”

“Tornar a la gent gran el que ha fet per nosaltres” és el principi inspirador del nou programa de Gent Gran que impulsa la Paeria i que, en paraules del paer en cap, Fèlix Larrosa, ha de representar “l’inici d’un nou temps” i la construcció “d’un nou model de ciutat” a partir de l’atenció a aquest col·lectiu d’edat. L’alcalde planteja un gran pacte intergeneracional per fer possible aquest nou paradigma d’atenció a les persones que centra el seu focus en la gent gran i dins del qual cal adaptar la ciutat a totes les oportunitats i els reptes que planteja l’atenció als majors.

El projecte duu per nom “Model Lleida...ciutat que et cuida” i comptarà amb la participació, entre altres, d’experts com Javier Yanguas, que ha realitzat projectes nacionals i internacionals sobre aquest àmbit.

El paer en cap ha remarcat que la iniciativa implica el conjunt de departaments de la Paeria que, de manera transversal, treballaran per donar resposta en cada projecte municipal al que pugui precisar una persona gran. L’alcalde ha posat com a exemple la necessitat d’adaptar la durada d’alguns semàfors amb la diferent velocitat per creuar d’una persona gran. També ha subratllat el creixent problema de la soledat.

A la presentació, han assistit el tinent d’alcalde, Xavier Rodamilans, els regidors i regidores Marta Gispert, José Maria Córdoba i Joan Vilella, així com tècnics i responsables de diferents departaments de la Paeria i una nodrida representació de persones grans i joves de Lleida que ha omplert el Saló de Sessions de la Paeria.

Noves iniciatives al pressupost 2019

Fèlix Larrosa ha explicat que, de manera immediata, es constituiran grups de treball per poder presentar les primeres mesures municipals que ja s’hauran d’incloure en els Pressupostos de la Paeria del 2019 que es portaran a aprovació del Ple el pròxim novembre.

El paer en cap ha remarcat el salt endavant que la ciutat ha dut a terme els darrers anys en l’atenció amb la gent gran amb iniciatives com la Teleassistència gratuïta i universal, el transport urbà gratuït o el Servei d’Assistència Domiciliària i ha insistit que el nou Pla que avui es presenta implica un salt de paradigma. Larrosa ha animat el conjunt de la ciutat a ser-ne partícip i a implicar-s’hi en un projecte que també té la vocació de convertir Lleida en una ciutat model i en un referent internacional.

Abordar la complexitat de la vellesa

Javier Yanguas ha posat en relleu que les ciutats han d’abordar la vellesa amb tota la seva complexitat i tenint en compte la gran diversitat de necessitats de les persones d’entre 65 i més de 90 anys, algunes en plenitud de capacitats i altres amb diferents nivells de dependències.

Yanguas considera que cal concebre la vellesa com una nova etapa vital que pot allargar-se fins a més de 30 anys en el decurs de la qual les persones grans encara poden aportar a la societat, tenir vivències enriquidores i que, a la vegada, han de rebre les atencions que precisin.

La visió dels joves

El projecte “Model Lleida...ciutat que et cuida” inclou quatre eixos bàsics:

-els reptes ineludibles: donar resposta a necessitats urgents com l’atenció davant la soledat o la fragilitat, sense deixar de tenir present les oportunitats que aquestes situacions plantegen en forma de nous serveis i programes.

-els joves: a través de la universitat, implicar els i les joves en el debat sobre la gent gran i el seu futur.

-participació: s’obrirà un procés participatiu per establir una diagnosi i proposar mesures. S’incidirà en l’impuls al voluntariat.

-avaluació i difusió del projecte: s’establiran mecanismes d’avaluació de les iniciatives que Lleida duu a terme en aquest programa. El projecte es traslladarà a Europa amb l’objectiu d’internacionalitzar-ho i convertir-lo en un referent.

Etiquetes relacionades

La Paeria ofereix 5.800 places i 136 grups activitats per a la gent gran Gran oferta d’art Lleida amb 3.100 ensenyaments artístics Les Nits d’Estiu s’omplen 150 lúdiques educatives petits grans Paeria, mitjanes, superfícies, eix comercial ‘Granados, de París Goya’ descobreix un artista total que es reivindicava com lleidatà Auditori Municipal Enric Granados - Temporada 2009/2010 Setmana Cultural del Conservatori l’Escola Municipal, celebració l’Any Espot targeta TTemps transport públic senior bus treballarà el potencial turístic Casa Sucs en Pla d’Ordenació Urbanística inauguració, obres, carrer, Sant Francesc Xavier, Magraners Ajuntament,Paeria,Lleida,Canal Paeria,premsa,prensa,notícies,Lleida Implica,Gent Gran,Lleida Implica Vincles fan ciutat,Lab+65,Javier Yanguas,Pacte intergeneracional,societat pacte,gerontologia Llista,Rua Llista,Hoquei sobre patins,Campions Europe Cup,Europe Cup Lleida,Copa Cers,Recepció Paeria,Fèlix Larrosa,Campions d’Europa,Andreu Tomàs,Lleida Llista Blava,WS Cup,Sarzana Paeria,premsa,prensa,notícies,Junta Seguretat,Fèlix Larrosa Conseller d’Interior,Fèlix Miquel Buch,Recursos Bombers,Recursos Mossos,Recursos bombers mossos,oposicions,dotacions mossos Lleida,fets delictius,robatoris interior vehicle,Guàrdia Urbana,Mossos d’Esquadra,accidents ferits greus,peticions d’asil,fets delictius Paeria,premsa,prensa,notícies,Sor Lucía Caram,Guadalupe Garino,Dones,8M,voluntariat social,dones voluntariat social,voluntariat,Candela Calle,Empar Rovira,Fèlix Fèlix Larrosa, Quim Torra, Fira expressa dolor solidaritat mort dels dos agents rurals contribució l’Aula Teatre les arts escèniques : Educació, escoles bressol ajuntament EBM participació entorn espai obert joc implanta recollida porta productors Paeria,premsa,prensa,notícies,Montserrat Canals,Fèlix Larrosa,Clot Granotes,Barri Clot,Barri Clot Granotes,Plaça El Granotes,Programa Anònimes,Casal Dona
Url:
Embed:
Add To Technorati Add To Del.icio.us Digg This Video Add To Reddit Stubmle This Video
Tallers per a persones...
Lliurament de premis del...
Larrosa: “Amb les Festes...
EBM CENTRE HISTÒRIC - CURS...
Ple ordinari Paeria...
PROGRAMA HORIZONTE 2020,...
Ple extraordinari de...
Ple extraordinari de...
Dancescape Nadal 2014
Lleida recupera el seu...
Plaça 1 d’octubre
Magical Lipdup (3D) Versió 2D
Parlem de protecció i...
Club Banyetes. El musical...
Projecte Esportiu Asvolcall...
ANIMATION WORKSHOP; POMA...
WMV PUB PEL DAVANT LALLOTJA
Sr. Francesc Jové i...
EBM ALBARÉS - CURS...
Indíbil i mandoni - Reis i...


Powered By ClipBucket